5 średniej wielkości gotowanych ziemniaków
60g boczku
1 cebula
2 łyzki oleju
sól
150g pomidorów
pieprz, przyprawa staropolska (mieszanka), 2 jajka. zielenina (pietruszka, koper itp.), 1 łyżka mleka
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Na głęboką patelnię wylać2 łyżki oleju i ułożyc bardzo cienkie plasterki boczku (lub grubej kiełbasy). Na nich warstwami kłaść ziemniaki i pokrojone w krążki obrane ze skórki pomidoryz cebulą. Każdą wartwę oprószyć przyprawami. Wbić jajka do kubeczka, dodać stołową łyżke mleka, odrobinę soli i przyprawy> Bardzo dokładnie rozmieszać. Tuz przed podaniem postawić patelnię na ogień, p[rzykryć, mopcno podgrzać i wtedy zalać ziemniaki masą jajeczną. Ogrzewać póki jaja się nie zetną. Na patelni pokroić na porcje, podawać z kefirem, mlekiem lub surówką.
Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy. Zdjęcie stworzone przy użyciu AI.